Kdo me sledujete na Instagramu tak uz vite, ze jsem vam vcera slibila recept na sladke rohliky – loupacky.
Receptu jsem za dobu, co mame deti vyzkousela asi pet. Ale pokazde fiasko. Az tento recept nam sedl a troufam si rict, ze lepsi jsem nikdy nejedla 🙂
Tak jdem na to. Je to rychle!
Z teto davky je 24 loupacku bezne velikosti, co znate.
Posledni dobou pecu z polovicni davky. Je jich opravdu hodne.
INGREDIENCE:
450 ml vlazneho mleka
1 kg hladke mouky
120 g cukru krupice
100 g rozpusteneho sadla ( muze byt i maslo, avsak sadlo je lepsi )
12 g soli
60 g cerstveho drozdi
1 stastne vejce 
plus vejce na potreni pred pecenim
mak na posypani

POSTUP:   vse v miste smicham ve vlacne ( trosku lepive ) testo.
Ja pouzivam rucni hnetac. Kdo mate normalni hnetac, tak si stihnete dat v mezicase kavu, jini vareckou a rukama 🙂 Hnetacem tak 10 minut propracovavat testo.
Hotove testo vyklopim na hodne pomouceny val hladkou moukou a rozvalim jej na dve velke placky. Ne moc silne. Tak akorat, aby se  nelepily k valu.
Radylkem, ci nozem placky rozdelime, jako pizzu na trojuhelnicky.
Trojuhelnicky pak stacime od nejsirsiho bodu ke spicce. Prve zacnu tak, ze si testo pomalu zacnu rulovat a stlacovat, aby nemelo v sobe zadne bublinky. Kdyz jsem cca v polovine rohlicku, tak uz jen dlani sjedu ke spicce. Dorovnam rukama tvar a pokladam na plech vystlany pecicim papirem. Koncova zarulovana spicka mi vzdy miri pod rohlik. Aby se pri peceni nerozmotal.
1hodinu nechame loupacky vykynout pod igelitem ( aby neoschly ).
Po te rozpalime troubu na 160stupnu. Loupacky pomaslujeme rozslehanym vejcem, posypeme makem a dame na 10minut pect.

Tyto rohlicky na fotografiich jsou z casti zitne.
Protoze mi dosla hladka mouka, tak jsem zbytek dosypala zitnou a jsou tez vyborne! Ale pokud budete delat pouze z hladke a dodrzite navod a postup, budete mit jeste lepsi, nez od pekare. Z hladke jsou proste lepsi.