O tom, ze je nejaka Panna cotta jsem nemela sebemensi tuseni.
Teprve, az v lete, kdyz jsme byly u mamcine sestrenky Jolanky ( kam mimochodem strasne moc rada jezdim, to je takova moje krev ).
Jolanka mi dala par skvelych receptu na dezerty, jeji cokoladovy dort a jine. Jolanko zdravim a diky!

Panna cotta je tedy spise letni dezert. Puvodem z Italie. Varena smetana s zelatinou a cukrem. Na vrchu zdobena rozmixovanym ovocem, nebo treba karamelem.
Nejlepe chutna druhy den a uplne vychlazena v lednici. 

Tady je recept: 
-500ml smetany ke slehani
-70g hnedeho cukru, muze byt i med
-sacek cire zelatiny
-1 vanilkovy lusk, rozpuleny a vyskrabany vcetne drene

Do misticky jsem dala trosku vody ( asi dve lzice ) a vsypala zelatinu, rozmichat. Zelatina mezitim nabobtna.
V rendliku privedeme k varu smetanu s cukrem a vanilkovym luskem, prilijeme rozmichanou zelatinu ve vode a povarime asi 2 minuty.
Po te lijeme do sklenek, malych kelimku, formicek. Pokud chceme panna cottu vyklapet, je nutno vymazat formicku olejem.
Nechame schladnout na lince a po te na par hodin do lednice.
Rozmixujeme ovoce. Ja mela mrazenou smes malin, boruvek a jahod. Osladime dle chuti a lijeme na dezert.
V tomto pripade urcite plati pravidlo, cim kyselejsi ovoce navrchu mame, tim lepe.

Nechte si chutnat 😉

Martina ***