Kazdy rok resite tu samou otazku a to, ” podle jakeho receptu ja ty pernicky udelam, ktere byly mekke hned?” …” ktere to jsou ty dobre?”…. atd.
Priznam se tento recept nemam moc dlouho. Vlastne od lonskych Vanoc.
Byla u nas kamaradka Lenka a privezla v krabicce zbytek cukrovi, ktere pekla ( je to uzasna pekarka a kucharka nesmim zapomenout ). 
Prekvapila mne  obzvlaste chut pernicku. 
Nikdy jsem nenatrefila na dobry recept a tak jsem je poslednich par let na Vanoce vynechala.
A pritom je to tak vdecne cukrovi, jednoduche a hlavne super pro deti, protoze staci pouze vykrajet a upect. Nemusi se mazat zadnou cokoladou, nicim. Raz dva, hotovo.
Tak jsem od Lenci vyskemrala recept a s jejim dovolenim ho sem ted vkladam i pro vas ostatni. 
Protoze Vanoce bez pernicku, nejsou proste Vanoce!
V nedeli je prvni advent, tak myslim zrovna vhodne tema, kdo mate v planu zacit treba uz pect 🙂      

Nejdulezitejsi je koreni. To dela ten pernicek pernickem.
Lena mi prozradila skvely trik.. potrebujete: anyz, badyan, par kulicek noveho koreni, par kulicek cerneho pepre, fenykl,  skorice cela, hrebicek..
To vse hodite do mixeru a rozmixujete 🙂 Tim vznikne vase vlastni domaci smes do pernicku. 
Neni vubec na skodu, kdyz se nektere kousky nerozmixuji na uplny prach. Me se to tak nepodari nikdy a naopak ja to mam rada. Po upeceni je alespon videt, ze v pernicku je to co, tam ma byt. A ta chut! 🙂
/Na vase dotazy ” kolik ceho ” jeste doplnuji.. bajvoko asi 4 cele skorice, 4kulicky cerneho pepre, pet kulicek noveho koreni, 4 cele badyany, par zrnicek anyzu a feniklu, 6hrebicku.. Urcite zde plati pravidlo vice skorice, nez badyanu a fenyklu..aby to nebylo, jako pendrek ;)/

Do misy nasypte smes na testo:
25dkg cukru ( hnedym krystal, ci moucka..zalezi na vas )
4 cela stastna vejce
2 polevkove vrchovate lzice pernikoveho koreni ( to vase! )
1 lzicka sody 
6 lzicek tekuteho medu
65dkg hladke mouky
1 cele maslo ( povolene, nakrajene )
plus 1 cele vejce na potreni
VYPRACOVAT HLADKE TESTO A NECHAT ALESPON 24H ODPOCINOUT V LEDNICI
Ja kolikrat pecu hned, ale je lepsi testo nechat alespon chvilicku odfrknout a prochladit v lednici – lepe se pak vyvaluje na placku, kdyz je ztuhlejsi.
Pracovni plochu posypeme hladkou moukou a vyvalime vyssi placku, vykrajujeme a klademe na plech vystlany pecicim papirem. 
Ja pekla asi na 170st, podle barvy jsem vytahovala a ihned po upeceni maslovat rozkvedlanym celym vejcem ( nekdo dava pouze bilek, nekdo zloutek a ja podle Lenci cele vajick. Kdyz jsem davala pouze bilky, kolikrat se mi na poernicku srazil a udelal takovy divny povlak. Se zloutkem mi to prijde lepsi.

Urcite vyzkousejte, budete mile prekvapeni z chuti a hlavne ta vunee… Ja mela koreni namlete asi tri dny dopredu, testo v lednici odpocivalo ( nebyl cas ) a celou tu dobu to koreni nadherne vonelo v otevrene sklenici.
Jsem zvedava, jak se povedou vam.
*M*