Tento clanek – navod berte prosim v uvozovkach 🙂 Nejsem zadny expert na makronky. To je zcela vidno, dle fotek 😀 haha.. snad jste si je nespletly s piskoty! 🙂
Jsem uplny zacatecnik a makronky jsem delala zcela poprve!
Nicmene i pres svuj vzhled – ktery musim jeste vychytat, jsou chutove vyborne a kdyz jsem je zvladla ja, zvladne je kazdy! 🙂

Tak jdeme na to.. A jelikoz ma Fanynka dneska svatek, tak byly pro ni 🙂
Vsechno nejlepsi zlaticko moje!

CO POTREBUJETE:
138g mandlove mouky (loupane mandle, namlete na prasek) – to jsem si dala pekne ruco, v takovem plastovem vehiclu, co me dala maminka na namleti piskotu..uf!
125g mouckoveho cukru
105g bilku (dala jsem 4 bilky z vajec). Lepsi jsou domaci vajicka a kazdopadne pokojve teploty. Pokud vecer vite, ze rano budete delat makronky, vyndejte si vejce uz vecer a nechte klidne na lince odpocivat 🙂
105g cukru krupice
spetka soli
potravinove barvivo

POSTUP: 
– Rozmixujte mandlovou mouku spolecne s mouckovym cukrem (to jsem soupla do blendru, do mixeru na koktejly :)) Ale priste to jen proste promicham v mise metlou. Cele to pak presypte pres sito. Mandlova mouka musi byt co nejjemnejsi a bez hrudek. Cim jemnejsi, tim lepsi pro vysledny efekt.
– Do mixeru dame bilky, pridame spetku soli a na nejnizsi vykon slehame. 
Po chvili pridame cukr krystal a slehame na nejnizsi vykon, nez se cukr zcela rospusti.
Po te postupne zvysujeme vykon na maximum a slehame, slehame, slehaaaaaameee, ale az do doby, nez dosahneme leskleho, ne zcela pevneho snehu. Musi krasne drzet spicka.
Bilkove testo je hodne podobne testu na pusinky, ci cukrarskeho indianka.
– Nyni pridame potravinarske barvivo a doslehame.
– Do misy s pripravenym snehem nasypeme smes z mandli a mouckoveho cukru a gumovou sterkou jemne obracime, michame.
Michani je klicovy moment, jelikoz testo zacne v prubehu michani ridnout a my musime odhadnout, kdy je cas s michanim prestat.
Pokud bude testo malo ridke, tak makronky nebudou hladke, spatne zasychaji a mohou v troube popraskat.
Testo nesmi byt ani ridke, ani moc huste. Spicka by se mela vracet zpet.
Roztekat se musi jen pomalu, jinak budou makronky placate.
Je to trosku alchymie 🙂
– Hmotou naplnime cukrarsky sacek s hladkou spickou a na plech na pecici papir (ted uz mam silikonovou podlozku s predem vyznacenymi kolecky) nastrikame stejna kolecka.
– Kazdym plechem durazne bouchneme o stul, abychom se zbavili vzduchovych bublin a makronky mely hladky povrch.
– Nyni musi zaschnout. 30 – 60 minut. Spravny okamzik pozname tak, ze se nebudou lepit k prstu, kdyz se jejich povrchu dotkneme.

Taaak a ted uz je na rade je konecne upect!
Peceme v predehrate troube na  140 stupnu.
Idealni doba peceni je 15minut, ALE! Tady se chvili zastavim. Ja dodrzela presne snad i na vterinu doporucenou dobu peceni…
V pristi davce jednoduse po odbyti 15ti minut budu zkouset z papiru jeste v troube makronky odlepit.
Temer 3/4 z upecenych se mi nepodarilo z peciciho papiru z plechu sundat. Nebyly jeste zcela vysusene, upecene.
Zaroven ale nesmi byt ani moc prepecene  –  ztraci barvu a zbytecne moc se vysousi.
Po upeceni sejmeme pecici papir s makronkama z plechu, aby se jiz nedopekaly.

Vychladle plnime kremem.
Nejlepsi je mascarpone smichat s rozehratou bilou cokoladou… ach!! Tento krem se da i dle libosti dobarvovat, ci pridat rozmixovane jahody, nebo rozmixovane maliny..

Ja doma mascarpone a ani bilou cokoladu nemela, tak jsem pouzila tvaroh smichany s jednou smetanou na slehani a polovinou rozpustene cokolady na vareni.

Makronkam zdar 🙂