Cas pampelisek nastal a tak jsem se s holkama vrhla na pampeliskovy sirup! 🙂
Tento sirup je vyborny k lecbe kasle, nachlazeni, bronchytidy. Muze byt podavam i detem! 🙂
Nejen si s nim osladite caj 🙂
Pampeliska je lecebna rostlina, ze ktere se daji konzumovat nejen kvety, ale i listy, stonky, ale i koren.
Predem vas ujistim, ze vyroba sirupuje jednoducha a nenarocna na cas.
V prve rade potrebujete nejakou louku, prostor daleko, kde nejezdi auta. My nasly kousek od pole misto, kde nechodi ani vencit psi.
Pozn.: Mimo jine jsme nasbiraly i listy jahodniku lesniho, listy jitrocele, mlade koprivy, podbel a sedmikrasky (na cajovou smes susime) 🙂 ta vune v kuchyni! Postupne cekam az co vse vyroste, vykvete. Na podzim to zavrsi sipky.
Na letosni nadchazejici zimu budu pripravena s bylinkama 🙂
Zjistila jsem, ze se z pampelisek da delat i pampeliskove kapari a chutna od originalniho kapari k nerozeznani!

 (takove krasne darecky jen tak bych tak chtela dostavat, ty handmade vyrobky jsou nejvic).

400 kvetu pampelisky
2 litry vody
2kg cukru
3 bio citrony na kolecka (prosim opravdu ty co nejsou chemicky osetrene..jinak pouze vymackat)
1 bio pomeranc (opet to same co citron)..my mame to stesti, jeste zbytek ze Spanelska, co si utrhnes, to si snis 🙂

POSTUP:
– kvety dame do hrnce s pokrajenymi citrusy a zalijeme vodou (delala jsem z dvojite davky, tedy 800kvetu).
– 15 minut povatrime a pak nechame 24h odlezet..

Po odlezeni precedime pres platynko (detska latkova plena ;)), vymackame, nasypeme cukr a varime minimalne 1,5h na mirnejsim plameni.

Dokud se vam nebude zdat sirup dostatecne husty a “medovy”, tak varte a obcas promichejte. Aby se zredukoval a nemeli jste ho tak tekuty.

Sklenicky mi malem nestacily! 🙂

TIPY:
PAMPELISKOVY CAJ Z LISTU: nasusene pampeliskove listy zalit vodou 🙂
Caj pijte vzdy cerstvy, muzete jej doslazovat medem, avsak az po castecnem vychlazeni. Jinak se z medu vytrati lecebne ucinky. Nabirejte a michejte med vzdy drevenou a ne kovovou lzickou.
Listy jsou take skvele do salatu, nebo se daji smichat s vajicky, bramborami namisto spenatu.
Pampeliskove listy dokonce obsahuji vice betakarotenu nez li mrkev!
CAJ Z KORENE PAMPELISKY: koren ocistit, oloupat, narezat na male kousky a nasusit.
Procistuje ledviny, zlucnik, jatra, lymfaticky system. Vyuziva se tez pri lecbe rakoviny. Pouzivame jej pri onemocnenich napr: zlucove kameny, artritida a revma, zacpa, zloutenka a jina onemocneni jater, akne a ekzemy. Ale i k lecbe zenskych obtizi. Zejmena pri predchazeni onemocneni rakoviny prsu, cysty, nadory, problemy s produkci materskeho mleka v dobe kojeni.
Na caj potrebujeme 4 cajove lzicky suseneho pampeliskoveho korene, ten v hrci zalijeme 0,6l vody. Privedeme do varu a povarime 5-10min.
Nechame zchladit. Uzivame 3 sklenky denne.