Nejen bezinkova stava u nas letos frci 🙂
Tento rok jsem vyrobu sirupu posunula o dalsi level… Sirupy z medunky, maty, salveje, nebo treba i tymianu..to jsou bylinky, ktere rostou snad ve vsech zahradkach.
Nase mamka ma matu metr do vysky a takovy puget, ze ve dvou by jste ji neobjali 🙂 Z te by bylo sirupu a caju na dobre traveni 🙂
Pak take na prochazce urcite potkavate jitrocel. Ale co s listy jitrocele? S plevelem?…
O tom, ze konzumace bylin je zdravi prospesna.. O tom vi kazdy. Ale, letos mne to tak pohltilo, ze treba na hermanek (ktery jiz kvete! Ale bohuzel u nas neni tolik mist, kde jej najit) se tesim uz od zari.
Nicmene uz ted na loukach muzete natrhat matu divokou, vyse zminovany hermanek, lipa pokvete (davam ji tak tyden), jitrocel, mesicek, bezinky kvet nasusit – uzasne na caj, koprivy, nemene dulezite jsou i listy oresaku, listy maliniku a jahodniku..

Zakladem kazdeho sirupu je citron. Samozrejme bio, chemicky neosetrovany. Jinak by jste si veskerou chemii obsazenou v jeho slupce natahli do sirupu.. To nechceme.
Ja mam to stesti, ze mam jeste ze Spanelska.
Nemene dulezita je i kyselina citronova. 
Jelikoz sirupy chci mit hlavne pres zimu. Delam je ted ve velkem mnozstvi, tak aby nam vydrzeli a neplesniveli. Pridavam i kyselinu citronovou (konzervant).
Kdo budete ihned konzumovat, vypije stavu max do mesice* tudiz bez kyseliny citronove, tak doporucuji skladovat nejlepe v lednici a co nejdrive vypit 🙂 Nu, ale to nikomu nebude delat urcite problem, jsou strasne moc dobre. Mnam.

BEZINKOVY SIRUP: 20 kvetu bezinky, 2 bio citrony, 2,5 litru vody, 1sacek kyseliny citronove, 1kg cukru (jaky cukr zvolite, zdali bily krystal, ci hnedy, to uz je na vas. Nahradit se da i medem).
Kvety bezu dame do hrnce a zalijeme 2,5l vody. 
Citrony nakrajime na platky a vlozime tez do hrnce, prisypeme kyselinu citronovou (*nemusi) a promichame. Takto nechame 24-48 hodin odlezet. Cim dele, tim byva sirup silnejsi.
Po odlezeni precedime a vymackame pres platynko (detska plena, cista uterka). Do vznikle vyluhovane stavy nasypeme cukr a na mirnem plameni varime. Nekdo vari 3min a pak naleva horke do sklenic, nekdo i hodinu do zhoustnuti. Nekdo take dela sirup “za studena”.. Navodu je vice, ale tento “za tepla” mame nejradeji.
Zavickuji a horke otacim dnem vzhuru a nechavam tak do vychladnuti 🙂 a pak nezapomente na jmenovky.

MEDUNKOVY SIRUP (MATOVY, SALVEJOVY, JITROCELOVY):
Dve hrsti bylinek (drogy), pokrajene na kusy dame do hrnce a zalijeme 2-2,5litrem vody a 15minut povarime. Stahneme z plamene a vlozime platky citronu, zasypeme kyselinou citronovou (ci bez pokud bude konzumace sirupu max cca do mesice) a nechame 24-48hodin odlezet (ja to dele nez 24h nevydrzim a hned druhy den svarim v sirup:))
Po odlezeni precedime pres platynko, vymackame. Zbytky zelene vyhodime a ponechame si pouze “vodnatou cast”, do ktere prisypeme 1kg cukru a povarime. Jak jsem psala vyse, nekdo vari 3minuty, nekdo 15minut a nekdo do zhoustnuti.
U Jitrocele se zastavim – nejlepsi sber je ted na jare, dokud trsy jitrocele nejsou vyzrale a vyschle. Dokud jsou mlade.

Z jitroceloveho sirupu jsem hodne nadsena. Chutove je temer stejny, jako z obchodu. Bala jsem se, jelikoz listy nemaji zadny typicky zapach/vuni. 
Takze kasel si na nas v zime neprijde! 🙂
Vime, co jime 😉