Na tento skvely kolac jsem dostala recept presne pred rokem. A rok trvalo, nez jsem ho dneska poprve upekla.
Uprimne, ke snidani ho uz moc nezbyva. Je tak vlacny a tak strasne dobry. Vubec neni suchy! Urcite jej od ted radime mezi nase oblibence. Hodne me bavi jednpoducha priprava 🙂 Kdejakou navstevu oslnite 🙂
CO POTREBUJEME:
200ml bileho jogurtu (ja dala zakysanou smetanu)
100g cukru (davam mene, jelikoz na kolac prijde drobenka a ta jej jeste dosladi)
5lzic oleje (dala jsem rozpustene maslo)
180g polohrube mouky (hladke)
1/2 balicku prasku do peciva
1 lzicka vanilkoveho cukru
ovoce (svestky, broskve, merunky, jahody, boruvky, rybiz… my mame z cerstvych tresni od maminky)
drobenka (hruba mouka, cukr a maslo)
POSTUP: v miste rozslehame jogurt s vejci a oba cukry, pridame maslo, ci olej. Pak pridame prosatou mouku s praskem do peciva.
Testo nalijeme (je trosku tuzsi, radylkem jej rovnomerne rozprostreme) na plech vystlany pecicim papirem. Poklademe ovocem, nasypeme drobenku a dame pect.
Peceme pro 180 stupnich cca 20minut, do zezlatnuti. Kazdy dle sve trouby.

Par vecerich fotek od nas. Kdyz zapada slunicko. Ten cas mam moc rada. 
Zvonky od babicky ze zahrady..
Kaminky ze Spanelska..
Tresne na kolac… a susici se bylinky. Detail neni videt, ale jsou zavesene na vyplavenem klaciku z more.
Mata, medunka, rozmaryn, salvej, tymian, mata polni (vedeli jste, ze matu muzete nasbirat ve stranich a na loukach? :))
A take muj oblibeny hermanek… Kez by ho rostlo vice. Nebo alespon, kez bych vedela, kde roste, nebo kdo jej pestuje.
Jsem bylinkomaniak. Alespon poslednich par dni. Kdy jedu autem rychlosti kroku a ocima doslova visim po polich a kdejaka bila kyticka je pro mne hermanek.

Presne jak popisuji vyse, auto u skarpy a ja v kratkych satech a zabkach v poli, kde roste nejen repka olejka, ale i svizel.
Nohy poskrabane 🙂 maniak! Kvuli hermanku, co ani hermanek ve finale nebyl. Ale byl to Rmen.
Hermanek pravy je typicky bilymi okvetnimi listky a zlutym stredem.. Ale, tady je kamen urazu. Ne vse je hermanek.
Poznate jej, pro svou charakterictickou uzasnou, nasladlou vuni. Takova medova, sladoucka vune.
Take, kdo by nevedel, jako ja, tak staci kvet rozdelit na dve casti. Pokud bude uprostred duty, je to hermanek 🙂

Ted jeste cekam na lipu..
Sbirejte take.. je to totiz moc fajn 🙂